Dr. Öğretim Üyesi Ahmet İnal, COVID-19 hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının, erken dönemde etkili olduğunu söyledi.
Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, COVID-19 tedavisine ilk başlandığında Hidroksiklorokin ve Favipiravir ilaçlarını uyguladıklarını söyledi.
İnal, Hidroksiklorokin ilacının, yapılan uzun çalışmalarda çok etkili olmadığı ve riskli görülmesinden dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi havuzundan çıkarıldığını anlattı.
“Yeni bulgular ile tedaviyi güncellememiz gerekiyor”
COVID-19’un tedavisi çok yeni bir hastalık olduğu için devamlı kendini güncelleyebildiğini ifade eden İnal, “Yeni bulgular ile tedaviyi güncellememiz gerekiyor. O yüzden tanı konulduktan sonra artık Favipiravir ile devam ediliyor. Yalnız Hidroksiklorokin ile Favipiravir aynı değil. Favipiravir yeni bir ilaç ama şu anki verilerde çok ciddi yan etkisi olduğu görülmüyor” dedi.
“Filyasyon ekibi bu ilacı verdiyse mutlaka kullansınlar”
Favipiravir’in, hastalığa tanı konulduktan sonra erken dönemde etkili olduğunu dile getiren İnal, şunları söyledi:
“Favipiravir, hastalığa tanı konulduktan sonra erken dönemde etkili oluyor. Örneğin PCR pozitif, öksürük ve boğaz ağrısı varsa Favipiravir etkilidir. Yine PCR pozitif olup akciğer tutulumu varsa da yine Favipiravir’in etkili olduğu görülüyor. Ancak hasta yoğun bakıma gitmiş ise Favipiravir’in etkinliğinin hiç olmadığı görülüyor. Bu dönemde farklı ilaçlar kullanılıyor. Yani Favipiravir ilk semptomlar başladığı zaman kullanıldığında etkili olduğu gözlemlendi.
O yüzden filyasyon ekipleri hastalara bu ilacı verdiklerinde kullansınlar. En büyük sıkıntı şu; hasta eğer ki bir semptomu yoksa ‘benim hiçbir sıkıntım yok’ deyip bu ilacı kullanmayabiliyor. Bu ilaç 5 gün kullanılıyor ve sabah 8, akşam 8 tane içiliyor. Dolayısıyla çok fazla ilaç içildiği için bunda korku oluşuyor. Yani 16 tablet içince ‘acaba başıma bir iş gelir mi?’ diye korkup içmeyebiliyor.
O yüzden hastalarımız bu dönemde bu ilacı kullanmadıkları zaman bazı hastalarımızda hastalığın geliştiğini görebiliyoruz. O nedenle eğer ki PCR testi pozitif çıkıp, filyasyon ekibi bu ilacı verdiyse mutlaka kullansınlar” diye konuştu.
Kullanılan ilaçlara devam edilmeli
Kronik hastalıkları nedeniyle ilaç kullanan hastaları uyaran İnal, “Hastalığa yakalanan insanların eğer kullandığı bir ilaç varsa bu ilaçlara devam etmeliler. Yani, ‘ben COVID oldum hipertansiyon ilacımı keseyim’ ya da ‘diyabet ilacımı keseyim’ derse hasta yanlış yapar. Bu sefer hasta hipertansiyonun ya da diyabetin komplikasyonuna döner. Ya da başka hastalığı varsa bu da aynı şekilde geçerli. Hastalıkta tüm ilaçlarını kesmeden devam etmesi gerekiyor. İşte, ‘Favipiravir verildiğinde diğer ilaçlar ile etkileşim olabilir mi’ diye düşünülebilir. Böyle durumlarda mümkünse Favipiravir ile diğer ilaçlarını kullandığı saatlerin farklı olmasına dikkat etmesini istiyoruz” dedi.
Kaynak: trtHABER