Johns Hopkins Medicine araştırmacıları, diyaliz tedavisi gören hastaların Covid-19’a neden olsan virüse maruz kalma riskinin daha yüksek olduğunu belirtti.
Covid-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’nin huzurevlerinde ve diğer bakım tesislerinde yaşayanlar arasında hızla yayıldığı ve oldukça savunmasız olan bu popülasyonda çok sayıda vaka ve ölüme yol açtığı biliniyor. John Hopkins Medicine araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, kronik böbrek rahatsızlığı nedeniyle hemodiyaliz tedavisi gören hastalar, daha yüksek enfeksiyon riski altında olabilir.
Araştırmacılar bu çalışmada, içerisinde hemodiyaliz merkezi barındıran 200 yataklı bir huzurevinde araştırma yaptı. Tesisteki 170 hastadan 32’si 16 Nisan ve 30 Nisan tarihleri arasında diyaliz tedavisi görmüştü. Çalışma sonucunda 32 hastanın yüzde 47’sinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Kalan 138 kişiden ise sadece 22’si pozitifti.
Çalışmanın başyazarlarından Benjamin Bigelow’un belirttiğine göre, çalışma sonuçlarına dayanarak diyalize giren huzurevi sakinlerinin diğer bakım evlerine oranla SARS-CoV-2 virüsüne uzun süreli maruz kalma olasılığı daha yüksek ve bu nedenle enfeksiyon ve ardından Covid-19 riskinin daha yüksek olabileceği muhtemel.
Çalışmanın kıdemli yazarlarından ve Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesinde yardımcı doçent olan Morgan Katz, “Araştırma gösteriyor ki, diyalize giren hastalar dikkatlice izlenmeli ve test önceliği, SARS-CoV-2’ye maruz kalmış olabilecek diyaliz personeli ile hasta arasındaki teması göz önünde bulundurmalıdır.“ diye belirtti. Ayrıca Katz, vakaları erken teşhis etmenin enfeksiyonu önleme ile birlikte, pandemi sırasında en çok risk altında olan kronik böbrek rahatsızlığına sahip huzurevinde yaşayan kişileri korumanın anahtarı olabileceğini de sözlerine ekledi.