Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener: Sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz

27 Mart 2022 0

Son zamanlarda koronavirüs vakaları günden güne azalıyor. Prof. Dr. Alper Şener, bu durumun insanları hem önlemlerden hem de aşı dozlarından uzaklaştırdığını belirterek, “Sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz” dedi.

Koronavirüs vaka sayıları günden güne düşerek, 100 binlerden 25 binlere kadar geriledi. Son açıklanan illere göre vaka haritasında ise 81 il, azalış trendini temsil eden mavi renge büründü.

Haritada, İstanbul’da 100 bin kişide görülen vaka sayısı önceki haftaya göre 522.38’den 340.61’e, Ankara’da 916.03’ten 541.56’ya, İzmir’de 456.19’dan 324.82’ye kadar düştüğü görüldü.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs vakalarındaki son verileri değerlendirdi.

“Yoğun bakımlarımızın bir kısmını kapattık”

Prof. Dr. Şener, ayaktan başvuran kişilerde ciddi bir azalış olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Şu an hem iyi hem kötü haberlerimiz var. İyi haber şu; ayaktan başvuru sayısında ciddi düşüş söz konusu. Yarı yarıya düştü. Yatan hasta grubunda yer alan kişilerin bazıları ise başka bir rahatsızlığı için hastaneye gelen ancak PCR testi pozitif çıkınca izolasyona alınan kişileri oluşturuyor. En azından bizim hastanemiz için değerlendirirsek, bu durum böyle. Yani herhangi bir solunum sıkıntısı olmayan grubu kapsıyor. Bu iyi haber. Yoğun bakımlarımızın bir kısmını kapattık. Yatan hasta COVID-19 servislerinin de bir kısmını kademeli olarak kapatmaya başlıyoruz. Zaten bu Türkiye’nin genel rakamlarına da yansımış durumda. Bu periyodun bu şekilde ne kadar süreceğini bilmiyoruz.”

“Aşılanma polikliniklerimizde ciddi bir düşüş gözlemlendi”

Şener, özellikle 65 yaş üstü vatandaşların aşılanmasının önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Salgın dinamiğinde ‘balayı periyodu’ dediğimiz bir dönem var. ‘Balayı periyodu’ şu demek; salgınlarda 65 yaş üstü vatandaşlarda 3’üncü doz ile takip eden dozlar yapılmadığında bu topluluğun virüse karşı duyarlılığı sürecek. Vaka sayıları düşmeye devam etse dahi, bu grup virüse yakalandığı zaman hastaneye yatışı ve ölüm riski hiçbir zaman azalmıyor. Dolayısıyla salgın ve varyantlar gündemdeyken, bu grubun aşılanmasına dikkat etmek gerekiyor.”

“Sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz”

Alper, aşılanma oranlarına dikkat çekerek, sonbaharda vaka artışlarının tekrar yükselebileceğini söyledi:

“Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 3’üncü doz aşılanmış olan hedef popülasyonu yüzde 40’larda. Gün geçtikçe bu oran azalacak. Aşılanma polikliniklerimizde ciddi bir düşüş gözlemledik. Salgında vaka sayıları düştükçe ve gündem değiştikçe insanlar hem önlemlerden uzaklaşıyor hem de aşılanma dozlarının önemini gözden kaçırıyor. Yaz döneminin bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Balayı periyodundan sonra sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz. Lütfen vatandaşlarımız aşılarını unutmasın.”

“Tat ve koku kaybı varsa uzmana başvurun”

Türkiye’de Delta ve Delta Plus varyantının yaygın olduğu dönemde tat ve koku kaybıyla ilgili gözlemlerine de değinen Prof. Dr. Alper Şener, “Gecikmiş müdahalelerde tat ve kokunun zor geri döndüğünü gözlemledik. Eğer tat ve koku kaybı yaşıyorsanız bu konunun takibinin yapıldığı klinikler var. Bir an önce kulak burun boğaz ya da enfeksiyon uzmanlarına başvurulmalı. Tat ve koku kaybının kalıcı olmaması için bu konu ile ilgili tedaviye başlamanız gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: trtHABER


Yazıya Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *



Özel Umut Diyaliz Merkezi’ miz 1999 yılının Ocak ayında faaliyete geçmiştir.

İstanbul’ un en yoğun yerleşime sahip ilçesi olan Gaziosmanpaşa’ nın ilk hemodiyaliz Merkezidir ve kuruluşundan günümüze kadar en üst seviyede yeterli ve kaliteli hemodiyaliz uyguladığını kanıtlamıştır.

İletişim

Adres: Merkez mah. Salihpaşa Cad. Sanayi Sk. No.3 Gaziosmanpaşa / İstanbul

Tel: +90 (212) 417 72 85 – 86

E-Mail: info@umutdiyalizmerkezi.com

Copyright 2020 by Özel Umut Diyaliz Merkezi. Haklarını Saklı Tutar / Tasarım ixoomedia