
Koronavirüsün ağır seyrettiği birçok kişide aylar süren etkiler görülebiliyor. Buna ‘uzun COVID-19’ deniliyor. Son çalışmalar koronavirüs geçiren ve sonrasında aşı olanlarda bu belirtilerin önemli ölçüde azaldığını ortaya koydu.
Aşıların koronavirüs geçirdikten sonra ‘uzun COVID-19’ etkilerine olumlu etkileri olduğu görüldü. Öyle ki hastalık sonrası vücutta devam eden koronavirüs etkilerinin aşıyla azaldığı tespit edildi.
Uzun COVID-19 nedir?
Uzun COVID-19 terimi aslında ilk defa sosyal medyada bir hasta tarafından kullanıldı ve tıp dünyasınca da kabul gördü. Yaşam kalitesini düşüren bu duruma ‘uzun ya da uzamış COVID-19’ deniyor. Yapılan araştırmalar ‘uzun COVID-19’ sıkıntılarının oldukça yaygın olduğunu gösterdi.
Hastalarda ‘uzun COVID-19’ belirtilerinde sık karşılaşılan uykusuzluk, tat ve koku kaybı, yorgunluk ve geçmeyen kas ağrısı gibi şikâyetlerin, aşı sonrası azaldığı fark edildi.
“Aşı olan kişilerde şikâyetlerin gerilediği tespit edildi”
Aşıların ‘uzun COVID-19’ üzerindeki etkisini Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk TRT Haber’e değerlendirdi.
“Bu konuyla ilgili devam eden çalışmaların ışığında şunu net olarak ifade edebilirim ki koronavirüs hastalığı geçiren kişiler tedavi görmüş olsalar dahi belli etkileri vücutlarında barındırıyorlar. 12 haftaya kadar uzayan bu sıkıntılar bazı hastalarda 4-5 ayı da bulabiliyor. İngiltere’de ve Amerika’da son yapılmış olan bir çalışmada “uzun COVID-19” dediğimiz kronik şikayetlerin görüldüğü ve sonrasında aşı olan kişilerde şikayetlerin gerilediği ya da tamamen ortadan kaldırıldığı tespit edildi. Özellikle 60 yaş üzeri kişilerde koronavirüs sonrası sıkıntıların yüzde 25 oranında düştüğü, 18-49 yaş arası kimselerde ise yüzde 15’e kadar bu problemlerin gerilediği ifade edildi. Buradan neyi çıkarıyoruz? Aşı olma zamanı gelmiş kişilerin aşı olma konusunda tereddüte düşmeden aşı olması gerekiyor.”
Kaynak: trtHABER